TOP Trustpilot

Hoito-ohjeita LANA GROSSA -neuleillesi

Huomioi hoito-ohjeet
Jotta voisit iloita mahdollisimman pitkään itse neulomastasi neuleesta, on ehdottoman tärkeää, että huomioit langan vyötteessä olevat hoito-ohjeet. Vyötteestä löydät tärkeät pesuohjeet ja -lämpötilan sekä muita ohjeita.

Säilytys
Neuleet (myös ostetut) tulisi säilyttää tasossa. Henkarilla roikkuessa neule venyy omasta painostaan. Lisäksi neuleen säilytyspaikka tulisi olla auringonvalolta suojassa, koska muuten värit voivat haalistua.

Peseminen
Pesemisessä sinun tulee toimia erittäin varovasti. Neule pestään aina nurin käännettynä, jolloin neuleen oikea puoli säästyy enimmältä käsittelyltä.
Käytä aina nestemäistä hieno- tai villapesuainetta. Tällöin ei ole vaaraa, että pesuainejäämiä jäisi vaatteeseen.
Älä käytä huuhteluainetta villaneuleille, koska tällöin villa kadottaa nopeasti kimmoisuutensa. ”Superwash”-merkinnällä varustetut langat eivät siedä lainkaan huuhteluainetta.
Neulelankojen ”helppohoitoinen”-merkintä ei välttämättä tarkoita, että ne olisivat konepesunkestäviä, vaan ainoastaan sitä, että langasta neulottu vaate on helppo pestä ja että se kuivuu nopeasti.

Jos olet epävarma tai jos langan vyötteessä sitä nimenomaisesti suositellaan, huomioi käsinpesussa seuraavat ohjeet: neuleet eivät yleisesti siedä liotusta, sillä se voi aiheuttaa neuleen huopumista. Neuletta pestessä sinun ei tulisi painaa tai hangata sitä liian kovasti, eikä sitä tule missään nimessä harjata tai vääntää. Käytä kylmää tai haaleaa vettä ja huuhtele neule useaan kertaan puhtaalla vedellä.

Jos on kyse konepesun kestävästä langasta, tulee sinun pestä neule hienopesuohjelmalla ja asettaa ohjelmaan alhainen linkous. Koneen täyttömäärää tulee vähentää kolmanneksella.
Tätä parempi vaihtoehto on kuituja tasoittava villapesuohjelma, joka nykyisin löytyy useimmista pyykinpesukoneista. Tässä ohjelmassa kone ei tee täysiä kierroksia, vaan se keinuttaa neuleita edestakaisin. Villapesuohjelmassa koneen täyttömäärää tulee vähentää kahdella kolmanneksella.

Normaali ohjelma
Varovainen ohjelma, vähennä koneen täyttömäärää kolmanneksella
Erittäin varovainen ohjelma (villapesuohjelma), vähennä koneen täyttömäärää kahdella kolmanneksella
Vain käsinpesu sallittu
Pesumerkinnöissä ilmoitetut luvut tarkoittavat maksimipesulämpötiloja, joita ei saa ylittää. Pesumerkin alapuolella oleva viiva tarkoittaa varovaisempaa käsittelyä.

Kuivaus
Neuleita ei saa missään nimessä vääntää, vaan ylimääräinen vesi puristellaan hellävaraisesti pois. Tämän jälkeen neule asetellaan kahden froteepyyhkeen väliin ja kieritetään rullalle samalla hellästi painaen. Levitä neule sitten kuivalle froteepyyhkeelle, asettele se oikeaan muotoonsa ja anna sen kuivua tasossa.
Vältä kuivauksessa suoraa auringonvaloa, sillä se voi haalistuttaa värejä. Useimmat langat eivät siedä rumpukuivausta. Jos rumpukuivaus on langan vyötteessä erikseen sallittu, valitse kuivaajan matalalämpöisin ohjelma.

Tasokuivausn
Varovainen rumpukuivaus (max. 60° C)
Normaali rumpukuivaus
Rumpukuivaus kielletty.
Pisteet tarkoittavat rumpukuivaimen kuivausastetta.

Valkaisu
Valkaisu ei ole Euroopassa yhtä yleistä kuin monissa muissa maissa. Silti meilläkin käytetään joskus valkaisuaineita sisältäviä pesuaineita tahrojen poistamiseksi. Niiden kanssa on kuitenkin oltava varovainen, ja tällaisia pesuaineita voi käyttää vain silloin, kun kolmion päällä ei ole rastia!

Valkaisu sallittu.
Valkaisu kielletty, älä käytä mitään valkaisuaineita sisältäviä pesuaineita.

Kemiallinen pesu
Joitakin lankoja ei saa pestä lainkaan. Tällaiset langat voi pestä vain kemiallisella pesulla.

Normaali pesu tetrakloorieteenillä
Varovainen pesu tertakloorieteenillä
Kemiallinen pesu kielletty.
Ympyrän sisällä olevat kirjaimet kertovat käytettävästä liuottimesta, viiva merkin alapuolella vaatii mekaanisen hankauksen, kosteuden tai lämpötilan vähentämistä.

Silitys
Villalla luonnonkuituna on korkean elastisuutensa ansiosta itseään palauttava vaikutus ryppyihin. Voit yksinkertaisesti ripustaa neuleesi ulos yön ajaksi tai kylpyhuoneeseen sen ajaksi, kun olet suihkussa. Ilmankosteuden ansiosta rypyt suoristuvat itsestään. Jos kuitenkin erityistapauksessa silität neuleesi, käytä alhaisinta mahdollista lämpötilaa. Ja tee näin vain silloin, kun se on langan vyötteessä selkeästi sallittu! Vielä parempi – voit käyttää silitysrautasi höyrytystoimintoa, mutta vain höyryttämiseen, koskettamatta raudalla neuletta!

ca. 110° C
ca. 150° C
ca. 220° C
Silitys kielletty.

Vielä yksi vinkki
Jos olet epävarma jonkin erityisen tahran poistamisesta (esim. rasva, muste, veri, …), pyydä neuvoa niiden puhdistamiseen ennen kuin teet mitään. Säilytä jokaisen neuleen alkuperäiset langan vyötteet ja kirjaa niihin, minkä neuleen olet kyseisellä langalla neulonut. Näin voit aina tarkastaa, kuinka sinun tulee hoitaa lempineulettasi.